Vad är Endometrios?

Ni som följer mig vet nog att jag lider av sjukdomen endometrios. Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om sjukdomen och hur den påverkar mitt liv. Det finns så mycket okunniga människor som tror att endometrios inte alls är en hemsk sjukdom och vet inte hur mycket man faktiskt kan påverkas av den. Vissa som har endometrios känner inte ens av sjukdomen, medan andra känner av den varje dag. Jag brukar säga att det finns 3 olika grader av hur stark endometrios man har. 1. inga symptom 2. lider endast av symptom under mensen 3. lider av symptom varje dag.

Jag är en av dem som lider av symptom varje dag från sjukdomen. Jag har smärtor konstant i hela kroppen, ibland mer och ibland mindre. Det är helt olika från dag till dag. Ibland har jag så ont att jag inte kan gå. Under mensen blir det alltid värst. Då har jag dagar då jag varken kan gå, sitta eller ligga. Jag ligger då och ålar mig i sängen av smärta. Jag kan inte ens beskriva smärtan, den är verkligen så brutal att det inte finns ord. Jag har blivit väldigt smärt tålig under åren pga denna sjukdom. Så saker som andra upplever väldigt smärtsamt, som t.ex. att tatuera sig, upplever jag inte alls smärtsamt. Jag somnade nästan när jag tatuerade mig på armen. Jag är van smärtan och kan hantera den. Så jag tar den lättare än människor som inte lever med smärtor konstant. Inga smärtstillande funkar för den smärtan jag har, den lindrar, men den hjälper inte.

Ni som följer mig kanske har märkt att jag ofta har feber, det beror nästan jämt på min endometrios. Just nu har jag en period då jag har feber i princip varje vecka. Endometriosen gör mig även konstant trött och jag är aldrig pigg. Jag har helt glömt hur det känns att vara pigg och ha ork. Jag minns verkligen inte hur det känns. Var nog ca 11 år när jag var pigg senast. Vävnaderna som jag får av endometriosen ligger och trycker mot min blåsa, vilket gör mig kissnödig väldigt fort. Det liknar en urinvägsinfektion, man känner sig konstant kissnödig. Men man slipper iallafall smärtan/svidandet som man har vid UVI. Min IBS kopplas även till endometriosen. Jag är även livrädd att jag inte kan bli gravid på grund av denna hemska sjukdom. Det är min största rädsla av alla! Då min högsta dröm är att få barn.

FAKTA OM ENDOMETRIOS

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Livmoderslemhinna på andra ställen än i livmodern orsakar ofta inflammation. Inflammationen kan leda till smärta och ibland till att det bildas ärrvävnad och sammanväxningar. Alla som har endometrios har inte besvär av den, men om du har det är det viktigt att få en bedömning av en kunnig gynekolog och en bra behandling. Både för att slippa smärta och för att undvika komplikationer.

Endomentrios kommer ofta i så kallade skov. Det betyder att symtomens intensitet varierar över tid. Det är vanligt att ha bättre och sämre dagar eller längre perioder med mer eller mindre symtom. Om du har endometrios som ger symtom är det vanligt att de första symtomen kommer i tonåren. En del får symtom redan första gången de har mens. Endometrios brukar försvinna efter klimakteriet, men ibland finns smärtorna kvar. Hos en del läker endometrios ut av sig själv, men det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

Vad är endometrios?

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än på insidan av livmodern. Endometrios kan finnas i princip var som helst i kroppen, men det är vanligast att endometrios finns på

  • bukhinnan i nedre delen av buken och under äggstockarna,
  • ena eller båda äggstockarna,
  • utsidan av livmodern,
  • urinblåsan,
  • ändtarmen,
  • de andra inre organen.

Det finns också en typ av endometrios som växer in i livmoderväggen och kallas adenomyos. Adenomyos ger som regel inga symtom. Närmare hälften av alla kvinnor har adenomyos.

Endometrios kan börja som knappnålsstora knottror som efter hand växer till större områden som kallas härdar. Endometrioshärdarna reagerar på hormonerna östrogen och progesteron på samma sätt som den vanliga livmoderslemhinnan. Östrogen och progesteron är de hormoner som styr mensen.


Endometrios ger inflammation

När du har mens blir det blödningar inne i endometrioshärdarna. Blödningarna ökar irritationen och smärtan. Kroppens immunförsvar försöker då att få bort endometriosen genom att skicka ut en massa ämnen. Ämnena orsakar en inflammation. Inflammationen leder till att nerverna blir mer känsliga och reagerar med smärtimpulser som gör att du får ont.

Organ kan växa ihop

Inflammationen kan också leda till sammanväxningar. Sammanväxningarna beror på att det bildas bindväv på och runt endometrioshärdarna. Bindväven är som strama trådar eller sjok. Bindväven kan orsaka sammanväxningar till exempel mellan tarmarna och bukväggen, eller mellan livmodern, äggledarna och äggstockar.

Sammanväxningarna i sig gör inte ont men i och med att olika organ inte kan röra sig som de brukar i förhållande till varandra så kan det uppstå dragningar, vilket kan göra ont. Bland annat detta kan göra att smärtor kan förvärras vid olika kroppsställningar och fysisk aktivitet.

Det kan bli cystor

I äggstockarna är det vanligt att det bildas endometrioscystor. De kallas ovarialendometriom eller chokladcystor. De innehåller livmoderslemhinna och gammalt nedbrutet blod.

Det är inte så att stora endometrioshärdar alltid ger mer symtom än små, utan du kan ha lindriga besvär även om du har stora endometrioshärdar. Vilken typ av smärta du får beror delvis på var förändringarna sitter.

Gillar

Kommentarer

En 24 årig tjej född i december 1995. Bosatt på landet i en egen lägenhet. Sjukskriven sedan år 2012. Lever med ME, POTS, ADD, IBS, ENDOMETRIOS och PSYKISK OHÄLSA. Här kan ni läsa om min kamp till en duglig vardag och om mina intressen (foto, djur, inredning, webbdesign & musik). Välkommen!
SAMARBETE/KONTAKT
cecilia.ottosson@hotmail.com

Instagram @cecilijao

Instagram cecilijaoInstagram cecilijaoInstagram cecilijaoInstagram cecilijao