medaljongsjukan (Pityriasis rosea)

Jaha.. för några dagar sedan visste jag inte alls vad medaljonsjukan va för något. Men nu har man åkt på det själv. Har fullt med prickar över hela ryggen, magen & bröstet. Som tur är så är det inget som smittar, tack & lov. Men det kan ta mer än 6 veckor innan det går över... Så kommer inte vilja bära urringade tröjor nu på ett tag! Ser ju för fan ut som en prickigkorv. För övrigt har jag mått ganska fint, men nu börjar jag bli otroligt trött & slut, mår illa och sådant. Men har ingen aning om det har med medaljongsjukan att göra eller inte. Denna texten är tagen från 1177.se Allmänt

Medaljongsjuka, som på latin heter pityriasis rosea och även kallas fjällros, är en sjukdom som ger utslag på kroppen och mest förekommer hos barn i skolåldern och unga vuxna. Sjukdomen beror troligen på ett virus och är vanligast på våren och hösten. Det smittar inte mellan människor.

Medaljongsjuka går ofta över av sig själv inom sex veckor, men det kan ta uppåt tre månader. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen finnas kvar en längre tid, kanske upp till ett halvår. Det är ovanligt att man får tillbaka sjukdomen.

Symtom

Sjukdomen börjar ofta med att man får ett enda utslag, så kallad primärmedaljong, någonstans på bålen, överarmarna eller låren. Utslaget är ovalt och några centimeter långt. Efter en till två veckor har man ofta fått många mindre likadana utslag på samma kroppsdelar. Man brukar inte få utslag i ansiktet.

Utslagen är rosafärgade och fjällar. En del kan ha klåda.

Behandling

Det finns ingen behandling mot medaljongsjuka, men om man har klåda kan man prova receptfri kortisonkräm.

Eftersom klådan kan bli värre om huden är torr är det bra att vara sparsam med tvål och vatten och använda mjukgörande kräm.

Gillar

Kommentarer

En 24 årig tjej född i december 1995. Bosatt på landet i en egen lägenhet. Sjukskriven sedan år 2012. Lever med ME, POTS, ADD, IBS, ENDOMETRIOS och PSYKISK OHÄLSA. Här kan ni läsa om min kamp till en duglig vardag och om mina intressen (foto, djur, inredning, webbdesign & musik). Välkommen!
SAMARBETE/KONTAKT
cecilia.ottosson@hotmail.com

Instagram @cecilijao

Instagram cecilijaoInstagram cecilijaoInstagram cecilijaoInstagram cecilijao